Artisanal

  1. Produced in small quantities (on average 200,000 liters / year)
  2. Made from manually selected and harvested sugarcane, without the use of burning techniques
  3. Fermentated with wild or selected yeasts. No chemical additions. Fermentation period of 24 to 36 hours.
  4. Distillated in batches, in copper stills, which favors the formation of important congeners for adding aromas and flavors to cachaça.
  5. Separation of undesirable fractions (“head” and “tail”) to extract the “heart: the noble part of quality artisanal cachaça.
  6. Aged in different types of wood.
  7. Complex aroma and flavor profile

 

Alambique de Cachaça - Cordel
Artisanal

Industrial

  1. Produced in large quantities (millions of liters / year)
  2. Made with sugarcane grown in large areas and harvested by machines. It is common practice to burn the sugarcane crop before the harvesting.
  3. Use of chemicals, such as amonium sulphate, and antibiotics. fermentation period of 8 to 16 hours.
  4. Continuous distillation in stainless steel columns.
  5. There is no separation of the “head”, the “heart”, and the “tail”. We can say that the cachaça comes out of distillation without the undesirable fractions.
  6. Usually not aged, and when aged, caramel color is added to give it a yellow hue.
  7. It is a standardized and controlled product, but loses in sensory complexity.

Participe do nosso grupo no WhatsApp e receba em primeira mão nossas novidades, eventos e promoções

Mapa da Cachaça

Mapa da Cachaça

O Mapa da Cachaça é uma premiada plataforma multimídia com o objetivo de compartilhar informações sobre a cultura, história, aromas e sabores do destilado brasileiro.

EVENTOS

Quem realizar eventos corporativos com degustação ou aulas para saber mais sobre cachaça. Entre em contato com nossos especialistas e te ajudaremos a realizar um evento memorável

TELEGRAM DA CACHAÇA

Entre para o Telegram do Mapa da Cachaça e receba ofertas exclusivas de destilados produzidos no Brasil, al´me de artigos, notícias e eventos do mercado de destilados.

PARCEIROS DO MAPA

O Mapa da Cachaça é a principal referência sobre cachaça. Seja um parceiro e nos ajude a construir nossa comunidade cachaceira e dê destaque aos seus produtos especiais.

Quer receber no seu e-mail 5 aulas gratuitas sobre cachaça? Assine nossa newsletter exclusiva e durante 5 dias te enviaremos o melhor conteúdo sobre o destilado brasileiro!

Compartilhe esse artigo

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
  • Ainda não há comentários.
  • Adicionar um comentário